Sök

Start

|

Magasin

|

Cykelsemester

|Din guide till gravelcykling

Cykelsemester

Din guide till gravelcykling

Gravel har blivit allt mer populärt i cykelvärlden – och med all rätt. Gravelcykeln är en av de mest mångsidiga cykeltyperna, vilket gör den perfekt för äventyraren som inte alltid vet vart vägen leder. Vi berättar mer om hur du gör äventyret till en bättre upplevelse och vilken utrustning du behöver på grusvägarna.

En allsidig cykel för äventyr

Först och främst – vad är en gravelcykel? Gravel är ett segment som växt fram ur cyclocross, men eftersom en gravelcykel inte är begränsad till cyclocrossens tävlingsregler är den mångsidigare, med en mängd fästen för utrustning. Detta har gjort den till ett populärt alternativ för cykelsemester och äventyr, men den fungerar lika bra som pendlingscykel när du inte är ute på vift.

Gravelcykeln liknar en racer i sin geometri, med bockstyre och en mer framåtlutad sittställning, men inte lika mycket som på en racer. Den största skillnaden är däcken, som är bredare, grövre och anpassade för grus, så att äventyret inte behöver sluta med asfalten. Idag har många gravelcyklar dessutom gravelspecifika komponenter, som Shimanos GRX-grupp.

Jämför man med MTB saknar en gravelcykel den kraftigare dämpningen och däcken som krävs för riktigt krävande skogsvägar, men den fungerar fint på sten- och grusvägar, vilket är det som gör den så allsidig.

När du ska välja gravelcykel ska den förstås ha rätt storlek och kännas bra – det är viktigt att provcykla. Har du tänkt använda din nya gravelbike till långa äventyr och cykelsemester kan det vara värt att investera i en bike fit för att verkligen säkerställa att du sitter bra på cykeln.

Rätt utrustning till din gravelcykel

Det har blivit populärt inom gravelkulturen att åka iväg och tälta – tält, sovsäck och liggunderlag går faktiskt att få med på cykeln. Gravelcykeln har en mängd fästen för utrustning och har därför bra packningsmöjligheter. Hur mycket vikt cykeln tål kan skilja lite från märke till märke. Har du sadelväska, ramväska och framväska kan du packa ganska rejält, men med dubbla sidoväskor både fram och bak så kan det bli rätt tungt. Det är en sport att kunna packa så lätt och smidigt som möjligt. Varje gram spelar roll.

Att ge sig ut på ett spontant äventyr är förstås härligt, men du behöver planera din utrustning. Vätska är oerhört viktigt, så se till att du har mycket vatten med dig – gärna mer utöver de vattenflaskor du redan har på cykeln, som till exempel vattenpåsar. Du behöver också ett reparationskit med extra slangar, en pump och ett multiverktyg, så att du klarar en enklare reparation eller punktering. Du kommer att behöva någon form av karta – det kan vara en bra idé att både ha en cykeldator med GPS och en traditionell karta. En powerbank är bra att ha om det skulle dröja till nästa plats med laddningsmöjligheter för mobilen, likväl som en ficklampa.

Cykelkläder och cykelskor fyller sin funktion

I klädväg behöver du byxor med bra stoppning om du ska cykla längre sträckor. Extra fickor kommer också att komma väl till pass för att förvara saker du vill ha inom räckhåll, eller bara för att kunna stuva undan skräp när du är på språng.

Med pedaler där du klickar fast skon får du bättre kraftöverföring, men det kan vara en bra idé att satsa på SPD-pedaler som du kan använda bekvämare skor med, snarare än racerpedaler med styva skor. När du kommer fram till din destination kommer du att uppskatta en sko som är mer avslappnad och bekväm att gå i.

Att planera resväg och destination

Ju mer du cyklar, desto bättre koll får du på hur långt du orkar cykla. Det beror också på hur mycket packning du har med dig. Man lär sig med tiden, men man måste också ut och prova. Hur mycket tyngre blir det egentligen med packningen? Det krävs för att kunna göra en planering. När du planerar din rutt är det viktigt att ha terrängen i åtanke. Om du vill cykla ett visst antal mil och har ett bestämt antal dagar på dig kan du inte bara dela upp det per dag, utan du måste också kolla hur terrängen ser ut. Vissa etapper kan vara tuffare och då kommer du kanske inte lika långt den dagen.

Det är lättare att planera om man har fasta punkter att nå, men det finns också en tjusning i att bara ge sig ut och se vart vägen leder. Däremot är planeringen en stor och rolig del av processen. Det kan göra en minst lika lycklig att planera sin resa som att faktiskt genomföra den. Det är bara fantasin som sätter stopp. Det finns många fina destinationer i Sverige, men det går faktiskt att flyga med cykeln i en säker väska. Så var inte rädd för att tänka stort och låta vägen leda dig dit den vill.

Låt äventyret börja

Scott

Speedster Gravel 20

25 495 kr

Nishiki

DeTour

11 495 kr

Scott

Speedster Gravel 30

21 495 kr

Nishiki

Allroad

15 995 kr

Specialized

Diverge E5 Elite

23 995 kr

Scott

Speedster Gravel 60

17 495 kr

Trek

Checkpoint ALR 5 Driftless

35 295 kr

Specialized

Diverge Sport Carbon

43 995 kr

Merida

Silex 4000

28 995 kr

Specialized

Crux DSW Comp

32 995 kr

Scott

Speedster Gravel 40

23 995 kr

Scott

Speedster Gravel 40 EQ

18 995 kr