Sök

Start

|

Cyklar

|Racer/landsvägscyklar

Racer/landsvägscyklar

Tillbaka till alla Cyklar

Racercykeln är snabb och skoningslös. Den är anpassad för högsta möjliga fart på långa landsvägar, med bockstyre, smala däck och lätt ram i aluminium eller kolfiber. Detta är cyklarnas Formel 1.

Visar 79 produkter

Trek

Domane AL 2

9 395 kr

Trek

Domane AL 2 Gen 4

14 695 kr

Scott

Speedster 50

12 495 kr

Trek

Madone SL 6 Gen 8

59 995 kr

Specialized

Aethos Sport - Shimano 105

43 995 kr

Merida

Scultura Endurance 4000

29 995 kr

Crescent

Deca

13 395 kr

Specialized

Allez

14 895 kr

Specialized

Roubaix Sport Apex

46 995 kr

Scott

Speedster 40

14 995 kr

Scott

Speedster 20

18 995 kr

Specialized

Roubaix

35 995 kr

Scott

Speedster Gravel 50

15 995 kr

Trek

Emonda SL 5

36 795 kr

Specialized

S-Works Tarmac SL8 Di2

182 995 kr

Specialized

Allez Sport

21 995 kr

Trek

Domane AL 4 Disc

23 495 kr

Trek

Domane AL 4 Disc

19 245 kr

Scott

Addict 30

30 995 kr

Specialized

Tarmac SL8 Expert

81 995 kr

Racer/landsvägscyklar hos Sportson

Racer, eller landsvägscykel som den också kallas, är en cykel byggd för högsta möjliga fart. Den kännetecknas av bockstyre, smala däck och lätt ram – allt för att göra den så följsam och smidig som möjligt för att kunna accelerera snabbt på landsvägarna. Med rätt cykel och rätt utrustning är det en gren som bjuder in till många timmar på sadeln.

En aerodynamisk cykelupplevelse

På en landsvägscykel sitter du framåtlutad för att få en optimal vinkel för kraftöverföring och i sin tur snabbare hastigheter. Med det sagt kan en racer vara mer eller mindre aerodynamisk.

På en renodlad aero är sittpositionen optimerad för fart, med minsta möjliga luftmotstånd som målbild. På en komfortracer får du en något mer upprätt sittställning och en ram som byggts för att dämpa vibrationerna. Du kan också välja en allround-racer om du är ute efter en klassisk racer som funkar i alla lägen och inte är överdrivet specialiserad åt det ena eller andra hållet. Är du riktigt seriös finns triathloncyklar och föredrar du hellre att få assistans finns även el-racer.

Välj mellan en ram i aluminium eller kolfiber

Landsvägscykling är en gren där vikten spelar in. Aluminium är billigare, men behöver inte alls betyda att cykeln är tung. Kolfiber blir dock styvare och är bättre på att absorbera vibrationer från vägen. Detta, tillsammans med den lätta vikten, kan göra att det är värt att investera i en cykel med kolfiberram.

Att lära sig cykla med SPD-pedaler

Typiskt för racercyklar är att man använder SPD- eller cliplesspedaler. Det är en tvådelad pedal där den ena delen klickas i cykelskon, så att du sitter fast i pedalen tills du klickar ur skon. Det kan kännas ovant i början, men du vänjer dig snabbt. Fördelen med denna typ av pedal är att du använder fler muskelgrupper och får ordentligt med kraft i tramptaget, vilket betyder högre fart och roligare cykling.

Vanliga frågor om racercyklar

Landsvägscykeln är den klassiska tävlings- och träningscykeln, och kan delas in i segmenten aero, komfort och allround. Här är gränserna flytande, men generellt kan man säga att en allround-racer är en klassisk racer som passar i alla lägen; en komfortracer har en något mer upprätt sittställning och en mer komfortorienterad ram; och aerocykeln har en sittposition som är optimerad för högsta möjliga fart. Sedan finns även tempocykeln som har ett mycket speciellt utseende och är mer anpassad för renodlad triathlon och timetrial.

Fördelen med en ram i kolfiber/karbon är att det är ett styvt, lätt och hållbart material. Det gör att du kan ta i ordentligt, samtidigt som vibrationer och småstötar absorberas bättre. 

Med en ram i aluminium får du en styv cykel med bra respons till en lägre prispunkt. Materialet är dock tyngre och hårdare än kolfiber, vilket gör att du känner av underlaget mer och bär på mer vikt.

På en racercykel sitter man ihopvikt och framåtlutad för att få mer styrka och kontroll medan man cyklar. En stor sadel som på en vanlig standardcykel skulle bli mycket obekvämt och opraktiskt vid längre distanser. En relativt smal sadel anpassad till sittbenen är det perfekta och mest bekväma valet, även om det kan ta lite tid att vänja sig.

Oavsett om du cyklar för träning eller tävling vill du vara så aerodynamisk som möjligt samt även ha kläder som transporterar bort fukt. Lycra är ett perfekt material för detta, sitter tight och håller dig hyfsat torr. För att undvika luftmotstånd vill du ha kläder som inte fladdrar i vinden. Det är även värt att investera i cykelbyxor med vaddering för bättre komfort på långturer.

Din guide till landsvägscyklar

Vad ska man tänka på när man köper sin första landsvägscykel?

Håll träningen igång

Med en trainer inomhus kan du cykla vidare i vått och torrt.