Sök

Start

|

Magasin

|

Guider

|Hjälmguiden – från racer till MTB

Guider

Hjälmguiden – från racer till MTB

Cykelhjälmen är det första du behöver införskaffa när du har blivit cykelägare. Hjälmen är ditt absolut viktigaste skydd mot allvarliga huvudskador. Den ska förstås passa perfekt, men du behöver också tänka på vilken typ av cykling det gäller. Olika hjälmar är nämligen designade för olika ändamål. En landsvägshjälm skiljer sig från en MTB-hjälm. Vad är skillnaden mellan olika cykelhjälmar?

Racerhjälmar är aerodynamiskt utformade

För landsvägshjälmar är vikten och luftmotståndet två viktiga komponenter för att få en så aerodynamisk effekt som möjligt. Ventilerna är optimalt placerade för att minska luftmotståndet. Racerhjälmar har vanligtvis ingen skärm, eftersom den framåtlutade sittställningen man har på en racercykel gör att en skärm kan skymma sikten. Vissa racerhjälmar har istället integrerade portar för cykelglasögon.

Inom racersegmentet hittar du även de riktigt aerodynamiska triathlonhjälmarna. Ju färre hål, desto mindre luftmotstånd, eftersom luften då strömmar över hjälmen istället för genom den. En triathlonhjälm har därför oftast bara ett fåtal ventilationshål och ett integrerat visir.

Mountainbikehjälmar skyddar mot sol och kvistar

En MTB-hjälm kräver inte samma aerodynamik som racerhjälmarna och har därför vanligtvis fler hål för att få en bra ventilation för huvudet. De har en längre skärm för att skydda mot sol och lågt hängande grenar. Vissa MTB-hjälmar har även integrerade fästen för goggles och möjlighet att montera kamerafäste.

Inom mountainbikesegmentet finns även full face-hjälmar, som täcker hela huvudet och ansiktet. Dessa hjälmar är särskilt anpassade för grenar som enduro och downhill, där det går riktigt fort utför.

Pendlingshjälmar kombinerar det bästa av två världar

Pendlingshjälmar, eller hjälmar som är anpassade för en urban stadsmiljö, har en design som är allround. De har ofta samma praktiska funktioner som racer- och mountainbikehjälmar och lånar gärna lite från båda världar, i form av skärm och ventilation, men är inte överdrivet specialiserade åt det ena eller andra hållet. Det kan vara en god idé att köpa en hjälm med integrerade reflexer och lampa, så att du syns i trafiken.

Bland pendlingshjälmarna finns också cykelhjälmar som är särskilt framtagna för elcyklar. Dessa hjälmar är uppmärkta med NTA-certifiering och har ett extra tjockt stötdämpande lager, vilket ger större skydd vid stötar i hög hastighet.

Barn- och juniorhjälmar är ett måste

Alla cyklister bör ha hjälm på sig, men för barn under 15 år är det faktiskt också lag på det. Hjälmen ska passa perfekt – det är viktigt att inte köpa en för stor hjälm med tanken att barnet ska växa i den. Tänk på att barn ska bära hjälm oavsett om de har en springcykel, en vanlig barncykel, eller om de åker med i lastcykel eller barnstol.

För barn upp till sju år rekommenderar vi att välja en hjälm med grönt spänne, vilket innebär att spännet löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande vid lek, men inte vid fallskador.

Hitta din cykelhjälm

+2

Specialized

S-Works Prevail 3 cykelhjälm

3 599 kr

Lazer

Tonic KinetiCore cykelhjälm

899 kr

Abus

GameChanger cykelhjälm

2 699 kr

Poc

Ventral Air Mips cykelhjälm

2 599 kr