Allt om cyklar
Så fungerar en hjälm med MIPS
MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är ett skyddssystem för hjärnan. Det är ett extra skydd som är integrerat i hjälmen - ett lågfriktionslager under komfortlagret, som oftast gult och tydligt märkt med logotyp. Lågfriktionslagret är alltid specialkonstruerat för den specifika hjälmen och kan därför skilja sig mellan olika hjälmar, men det är alltid lika säkert och fungerar på samma sätt.
Ett integrerat skyddssystem för hjärnan
MIPS Brain Protection System (BPS) är konstruerat för att ge extra skydd och kan för vissa islag minska de skadliga krafterna som överförs till hjärnan. Det är integrerat inuti hjälmen, oftast mellan komfortlagret och EPS:en (ett skummaterial av hög kvalitet som tar upp energi vid islag). Du känner oftast igen MIPS på den gula färgen och logotypen.
MIPS skyddar mot rotationsskador
Människohjärnan är fantastisk – men skör. Vid ett snett islag kan rotationsrörelsen som uppstår skada hjärnvävnaden och leda till svåra hjärnskador. Skadestatistiken visar tydligt att när man ramlar är det betydligt vanligare med ett snett islag än ett linjärt. Om du någon gång har fått hjärnskakning eller liknande var orsaken troligen att hjärnan utsattes för rotationsrörelse. MIPS BPS hjälper till att minska rotationsrörelsen och därmed risken för hjärnskada.
Så fungerar MIPS
MIPS BPS tillåter huvudet att röra sig inne i hjälmen för att minska den farliga rotationsrörelsen som annars överförs till hjärnan. När rotationskraften tack vare MIPS riktas om minskar risken för att hjärnvävnaden ska töjas. Efter drygt 31 000 egna tester som dessutom har validerats och bekräftats av utomstående organ, vet vi att MIPS BPS ger extra skydd vid vissa typer av islag.
Den första hjälmen med MIPS släpptes på marknaden 2007. Redan då var tekniken väl etablerad inom forskarvärlden, med över 20 års forskning bakom sig. Fram till 2019 hade MIPS sålt över 14,2 miljoner MIPS BPS-system till över 103 hjälmmärken för många olika inom- och utomhusaktiviteter.