Sök

Start

|

Magasin

|

Guider

|Lås din cykel på rätt sätt

Guider

Lås din cykel på rätt sätt

Cykelstölder blir tyvärr allt vanligare och tjuvarna allt mer avancerade, bland annat med verktyg som vinkelslip. Om du behöver parkera din cykel någonstans är det bra att känna till hur du gör det på bästa vis för att minska risken för att din cykel blir stulen. Genom att låsa cykeln på rätt sätt med ett godkänt lås, på en välbefolkad och upplyst plats, har du störst chans att få behålla din cykel.

Använd dig av godkända lås

Lås din cykel med ett godkänt lås. Godkända varianter återfinns bland bygel-, block- och kättingmodeller, men däremot inte bland vajrar och kodlås. Ett godkänt lås baseras bland annat på hur användarvänligt det är och hur lång tid det tar att bryta upp det.

Välj en upplyst och välbefolkad plats

Parkera cykeln på en väl upplyst och öppen plats där det är mycket människor i omlopp. Detta gör det betydligt svårare för någon att stjäla cykeln, jämfört med en skymd bakgata där tjuven får vara ostörd. Tänk på att inte lämna cykeln utomhus över natten.

Lås fast cykeln i ett fast föremål

Tänk också på att alltid låsa fast cykeln i ett fast förankrat objekt som inte kan lyftas. Annars kan cykeln enkelt lyftas och bäras till en mer avskild plats där tjuven kan bryta upp låset ifred.

Lås fast både ramen och minst ett hjul

Det räcker inte bara att välja rätt plats och objekt att låsa fast cykeln i – den ska också låsas på rätt sätt. Lås alltid fast både ramen och minst ett hjul, helst bakhjulet, där du enkelt trär ett bygellås genom både hjul och ram. Om enbart hjulet är fastlåst kan tjuven enkelt montera loss det och ta med sig resten av cykeln. Om endast ramen är fastlåst kan tjuven stjäla dina hjul.

Gör cykeln mindre attraktiv för stöld

Använd gärna fler än ett lås – ju svårare det är för tjuven, desto bättre. Genom att fylla upp ett bygellås med kättinglås blir det svårare att komma åt med verktyg. För att göra cykeln mindre attraktiv att stjäla kan du även om möjligt ta med dig sadeln och dölja varumärket. Om det är en elcykel ska du alltid ta med dig batteriet. Om du kan, förvara helst cykeln inomhus, men tänk på att fortfarande låsa cykeln ordentligt, även om den står i garaget eller förrådet.

Stöldskyddsmärk cykeln så att den kan identifieras

Notera ramnumret och se till att stöldskyddsmärka cykeln så att den går att identifiera. Med stöldskyddsmärkningen ISR Codecheck Grön registreras cykeln, vilket gör att den kan identifieras av polis och försäkringsbolag. Om cykeln trots allt skulle bli stulen, se då till att polisanmäla det på en gång.

Lär dig att känna igen tecken på stöld

Var extra försiktig om du köper en begagnad cykel. Du bör vara uppmärksam på om cykeln säljs till ett mycket lågt pris, trots att den är i nyskick. Se till att säljaren kan besvara frågor om cykeln, be alltid om att få originalkvittot och se till att cykelns ramnummer inte har dolts på något vis.

Sportson Säker

När du köper en cykel i en Sportsonbutik ingår alltid en Sportson Säker – cykelförsäkring vid stöld helt kostnadsfritt i en månad.

Skydda din cykel

AXA

Absolute 9-90 kättinglås (90 cm)

699 kr

Abus

Bordo XPlus 6000K vikbart lås (90 cm)

1 349 kr

Abus

Varedo 47 bygellås med hållare

749 kr

AXA

Absolute 9-110 kättinglås (110 cm)

849 kr