Sök

Start

|

Magasin

|

Allt om cyklar

|Vilken sorts cykelpendlare är du?

Allt om cyklar

Vilken sorts cykelpendlare är du?

Att pendla med cykel har blivit allt mer vanligt och har många fördelar. Ofta sparar du tid, får träning samtidigt och slipper ta bil eller kollektivtrafik. Men det finns många olika cykelpendlare beroende på sträcka, väglag och andra aspekter. Vilken typ är du?

Avståndet är din första vägvisare

Fundera över hur lång sträcka du ska cykla och på vilket underlag. För kortare avstånd på cirka 3-5 kilometer funkar en standardcykel bra. De finns även som elcykel, om du föredrar det. Ska du cykla 5 kilometer och uppåt passar det bättre med en sportigare hybrid eller gravelbike. Du får då en mer framåtlutad sittposition med bättre pedalkraft. Däcken är dessutom anpassade för grus och landsväg. Det finns även elcyklar med hybridgeometri.

Standardcykel för vardagspendlaren

Du ska inte så lång sträcka, men det är lite för långt för att gå. Då passar en standardcykel fint, särskilt en utrustad med korg, där du får plats med allt och lite till, både på vägen till jobbet men även på vardagsrundorna.

Standardcyklar är oftast fullutrustade med praktiska tillbehör som ramlås, stöd, pakethållare, skärmar, belysning och kanske även korg redan vid köp. Därför är denna cykeltyp perfekt för dig som inte vill behöva tänka på att lägga till extra tillbehör. Det du kan behöva är ett extra lås för säkerheten, samt reflexväst och såklart vinterdäck när vintersäsongen kommer.

Hybridcykel för den mångsidiga pendlaren

Hybridcykel är ett perfekt alternativ om du är trött på bilköer och kollektivtrafik, vill träna mer men kanske inte har behovet av en renodlad gravel. Du vill gärna ha utrustning med dig så att turerna bli praktiska, men behöver inte ha den dyraste och bästa. Du kanske vill ha en pakethållare för att ha kunna haka på en väska med plats för dator.

Även om cyklingen alltid blir bekvämare med riktiga cykelkläder kanske din sträcka tål att du har på dig vanliga träningskläder för att täcka behoven. Du gillar att vara tidseffektiv och tycker därför att det är perfekt att få träningen på vägen till jobbet och sen duscha när du kommer fram. Passande cykelmodeller skulle kunna vara en racehybrid eller en crosshybrid.

Gravelbike för träningspendlaren

En gravelbike är perfekt för dig som lägger träningen i fokus. Att komma till jobbet är ett riktigt träningspass som ska maximeras och du vill komma fram först. Du kanske gillar att tävla och du är inte rädd för att se ut som en cyklist. Inga vardagskläder eller gym-t-shirt, utan du föredrar att ha riktiga cykelkläder hela vägen och en bra ryggsäck för prylarna. Pakethållare är kanske till och med strängt förbjudet!

Gravelbikes är anpassade för fart, grus och det eventuellt utmanande höst- och vinterunderlaget. Därför är det också viktigt att ha riktigt starka uppladdningsbara lampor som verkligen syns på långt håll och även ger dig bra uppsikt på avsnitt om du inte cyklar på upplysta cykelbanor.

Elcykel för komfortpendlaren

Elcykel passar dig som vill byta bort bilen för att komma till jobbet utan att byta bort bekvämligheten. Du uppskattar motionen som ingår i själva cyklingen, men inte så pass att du vill byta kläder eller duscha på jobbet. Här räcker det med en bra softshell-jacka och varma handskar så händerna inte fryser.

Många väljer också regnbyxor och skoskydd så kläder och fötter håller sig torra. En vattentät sidoväska är också att föredra, exempelvis en Ortlieb Back Roller Plus. Viktigt för denna pendlingstyp att tänka på farten, särskilt under vinter. Elcykel går ofta snabbare än det känns och när det är dags att stanna är bromssträckan också längre. Passande cykelmodeller är till exempel klassiska elcyklar eller kanske någon av alla sportiga el-hybrider.

Lastcykel för familjependlaren

På senare år har den med familj eller hund fått nya möjligheter med cykel, och därmed är lastcykelpendlaren född. Med en lastcykel blir det enklare att få ihop vardagspusslet och lämna barn eller hund på dagis innan du fortsätter till jobbet. Beroende på hur mycket träning du vill ha finns det varianter både med och utan el.

Det är vanligt att pendelcyklisten vill ta med cykeln in på kontoret för att slippa regn och eventuell stöld, men då detta kan bli svårt med en större lastcykel rekommenderar vi ett rejält och godkänt kättinglås, så att du kan låsa fast cykeln utomhus utan oro. Kär last kräver extra mycket säkerhet, så tänk också på belysning och extra reflexer, samt att barnen alltid måste ha hjälm på sig.

Bra underhåll är viktigt för alla pendlare

Under höst och vinter kan cykeln ta mycket stryk från väder och vind, och därför är det viktigt att underhålla den. Starta hösten med en service så vet du att cykeln är kollad och bör klara sig fint (mekaniskt sett) i 5-6 månader - det vill säga fram till våren, då du med fördel lämnar in cykeln på service inför säsongen.

Under tiden är det bra om du också rengör din cykel från slask och grus (gärna med ett Mucoff-kit) som åker upp på kedjan och bland växlarna, samt se till att kedjan är inoljad (Dry lube för vintern, Wet lube för sommaren ) så den inte rostar. Detta är vanligt förekommande och undgås ofta att märkas på grund av all smuts som samlas. Om kedjan börjar låta konstigt när du trampar vet du att det har gått för långt.

Hitta din pendlingscykel

Crescent

Tove

9 995 kr

Monark

Karin 7-vxl

8 995 kr

Monark

Karin 3-vxl

7 995 kr

+2

Skeppshult

Natur Dam 7-vxl

10 595 kr

Crescent

Tarfek

10 995 kr

Monark

Emma 3-vxl

6 995 kr

Sjösala

Smögen

5 995 kr

Crescent

Rissa

10 995 kr