Sök

Start

|

Skötselråd för cykel

|Skötselråd: drivlina

Skötsel av drivlina (kedja, kassett/drev och klingor)

Vad är kedjeslitage?

En kedjas och drivlinas slitage mäts i hur långt uttöjd kedjan blivit från sin ursprungslängd. När den töjt sig en viss längd börjar den bli så lång att den inte längre passar med tänderna på cykelns drev. Då börjar växlingen påverkas, och kassetter, drev och klingor börjar nötas ner. Det går fortfarande oftast bra att fortsätta använda cykeln, men växlingens funktion och prestanda blir påverkade ju längre slitaget går. Det är generellt sett ingen risk för kedjebrott bara för att kedjan blivit utnött, men ju längre man kör desto närmare kommer man till att kedjan till slut går av.

När ska man byta kedja och hur mäter man den?

Införskaffa gärna en kedjemätare. Dessa finns i alla Sportsonbutiker. En kedjemätare mäter hur mycket kedjan sträckt sig mellan kedjelänkarna. Efter ett tag kommer töjningen nå en nivå där kedjan inte längre matchar drevens tänder, vilket leder till ökat slitage och försämrad växelfunktion.

Exemplen nedan är baserade på den vanligaste modellen: Park Tool CC-3.2. Följ tabellen för att bedöma din kedjas skick. Procenttalen anger vid vilken töjning kedjan bör bytas:

Mer än 1% 1-delat (navväxlat och oväxlat)

Mer än 0,75% 7-10-delat

Mer än 0,5% 11-12-delat

Kedjemätaren är markerad med de två olika procenten. Kedjemätaren i exemplet är graderad med 0,5% och 0,75%. Beroende på antal drev din kassett har bör du byta så fort mätaren ger utslag enligt tabellen i exemplet. Väntar du för länge behöver du byta mer än bara kedjan.

Vill du inte själv investera i en kedjemätare är du är alltid välkommen förbi din närmaste Sportsonverkstad för att få kedjan uppmätt kostnadsfritt.


Vad händer om jag inte byter kedja?

Om kedjan inte byts i tid kommer den slita ner fler komponenter. Det kan leda till att man får byta kedja, kassett, drev fram och rulltrissor. Allt detta slits som en enhet. Det går inte att sätta på en ny kedja på slitna drev eller vice versa. En ny drivlina på en cykel kostar allt från cirka 500 kr till åtskilliga tusenlappar – allt beroende på variant och utrustningsnivå.

Hur länge håller en kedja?

Det är omöjligt att svara på hur länge en kedja och drivlina håller. Det beror på hur cykeln används, sköts, samt i vilka förhållanden cykeln brukas i. Det går inte att ange livslängden på en drivlina i sträcka. Cyklar man regelbundet och under större delen av året får man räkna med minst ett kedjebyte per år. Sverige har ett blött och smutsigt vägklimat stora delar av året, vilket resulterar i smutsiga kedjor och ett högt slitage.

Vad kan jag göra för att kedjan ska hålla längre?

Håll drivlinan ren och välsmord. Vägavlagringar, grus och smuts sätter sig i drivlinan och sliter ner den snabbt. I övrigt är det även bra att tänka på att använda lägre växlar med högre pedalfrekvens då detta ger mindre ansträngning på kedjan. Har du dessutom en elcykel är det extra viktigt att växla ner till lägre växlar i uppförsbackar och vid stopp vid exempelvis rödljus. Att dra igång med tung växel ilagd sliter hårt på kedjan.